Çizgi izleyen ve engel algılayan robot/araba kodlaması, eksik montajlarını gerçekleştirdik. Çizgi izleyen robot/araba için brandadan yapılma pisti okul koridoruna serdik.
Çizgi izleyen robotların hangi algoritma ile hangi mantık ile bu eylemi gerçekleştirdiklerini öğrendik. Kızılötesi (infrared) sensörler siyah ve beyaz alanları 0-1 şeklinde döndürürler. Bu veri de robotun 0 anında siyah zeminde olduğunu 1 anında ise beyaz zeminde olduğunu ifade eder. Programın kodlarını yazarken TCRT5000 infrared sensörlerinden her üçünün de 0-0-0 olması durumunda arabanın tamamen siyah bir yüzeyde olduğunu anlayabiliyoruz mesela… Bu mantıkla aracın yolda kalmasını, sürekli beyaz çizgiyi takip etmek suretiyle yoluna devam etmesini sağlamış oluyoruz.
Engel algılayan robotların mesafe sensöründen gelen uzaklık verisini kullandığını, eğer kod bloğu içinde ortamdaki uzaklık koşullarını değerlendirerek karar aldığını öğrendik.
Robot Kol projesi için tahta çubuklar, kağıt bardak, silikon ile servo motorlar iki eksende yerleştirildi. Ağırlık yapması için bardaklar ters çevrildi, içlerine atık piller dolduruldu, silikon ile dolgu yapıldı. Her kursiyer birbirinden farklı tasarımlar ortaya koydu. 2 potansiyometre ile 2 servo motor kontrol edildi. Bir motor yatayda diğeri ise dikeyde 180 derecelik dönüşler sağladı. Taban yüzeyinin genişlemesi iyi yer tutuş için kağıt tabaklar zeminde kullanıldı.
Ertesi gün final projesinde yapılacak çizgi izleyen ve engel algılayan robotların 2 tekerlekli şase montajına başlandı. Son gün sadece programlaması/kodlaması gerçekleştirilecek ve sergilenecek.
Girdi – İşlem – Çıktı tüm bilgisayarların genel çalışma mantığıdır…
Nesnelerin İnterneti (iOT) nedir? Makineler birbiri ile nasıl konuşur, nasıl otonom karar alırlar, birbirlerine veri akışını nasıl sağlarlar?
Eğitim 4.0 makalesini özetledik…
Algoritma problemlerin çözümün adımlarıdır… Tüm programlama dilleri temelde algoritma kurulduktan sonra işe koşulur..
Arduino IDE ortamında C kodu nasıl yazılır, nasıl Arduino’da çalışır, Google’dan hazır Arduino kodu ve kütüphaneleri bulup IDE’de kullanma… Blink programı örnekler içinden seçilerek çalıştırıldı…
Ertesi gün için robot kol projesi için karton, silikon, yapıştırıcı, makas, kağıt bardak, tahta çubuk, tahta çita ve benzeri malzeme istendi…
LCD Ekran kullanıldı. Mesafe sensöründen gelen uzaklık değeri LCD’de gösterildi,
Buton ile elektronik devre kuruldu, LED yandı söndü sonra aynı buton devresi Arduino’da dijital bir pine de bağlanarak 0-1 değerleri mBlock’ta okutuldu…
Ertesi güne hazırlık olarak 2WD Araba Şasesi Kurulumu Videosu whatsapp iletişim grubundan paylaşıldı.
Direnç kullandık, elektrik enerjisinin diğer enerji türlerine dönüştüğünü konuştuk. Potansiyometre ile değişken direnç… Lamba parkallığı buzzer ses düzeyi…
Analog değeri gördük bilgisayarda. Servo motor kullandık. Servo motoru pot ile kontrol ettik.
Kitap önerileri yapıldı. Basit makinelerin önemi belirtildi.
Eğitim 4.0 makalesi okunacak.
RGB Led kullandık, PWM pinleri gördük. Analog taklidi yapan dijital pinler.
Pil ile arduino jaktan beslendi, mblock (C) kodları karta yüklendi ve otonom çalışması sağlandı. Aygıt yazılım güncellemesi ile default ayarlara geri getirildi.
Birinci gün arduino uno ile bilgisayarın iletişimi ve mBlock programına tanıtılmasını sağladık. Aygıt Yazılım Güncellemesi ile bağlantısının sağlamasını yaptık.
Orijinal – Klon arduino uno kartlarını kıyasladık
Otonom çalışır robotlar, belirli kararlar alırlar, uygularlar…
MBlock programı nasıl ve nereden indirilir, yüklenir?
Programlamada/Kodlamada tetikleme nedir?
Sürekli döngüsü neden gerekli?
Akım, GND, 5V, Arduino Dijital-Analog Pinleri
Devre tahtasını (breadboard) (+) ve (-) hattan besleme
Blink uygulaması ile klasik led yakma söndürme
Yerleşik LED neden var, 13 sayısal pin ile paralel bağlı
0-1 bilgisayar dünyasının temeli, bilgisayar kodlamanın temeli
Arduino UNO’nun elektrik besleme girişleri nelerdir
MBlock’ta C kodları nerede?
Mesafe sensörü, eğer…değilse… kod bloğu, karar mekanizması
Birden çok LED’in sırayla yakılması
Ledlerin hangileri akıma karşı daha dirençli? (mavi-beyaz)
Jumper kabloların adlandırılması?
Mesafe sensörü doğadan hangi canlıyı taklit ediyor? Fen dersinin hangi konusunu baz alıyor? STEM ile ilişkisi nedir?
Önümüzdeki hafta 5 gün sürecek kurs öncesi bazı bilgileri yazının devamında paylaşacağım. Uzun bir metin ancak verimlilik için gerekli.
Kursun web sitesi olcaybuyukcapar.com/2020350010/ şeklindedir. olcaybuyukcapar.com/ web sitesinde sayfanın sağ kısmında link var. Kurs programı, kurs günlüğü, gerekli program, doküman ve malzeme listesine bu web sitesinden 5 gün boyunca ve sonrasında da erişebileceksiniz.
10-14 Şubat 2020 tarih aralığında yapacağımız kursta Arduino UNO temelli çalışmalar yapacağız.
Önceki kursların web sitelerine bakarak bu kursta hangi etkinlikleri yapacağımızı, hangi projeleri tamamlayacağımızı görebilirsiniz. Önceki kursların sayfalarına tıklayarak erişebilirsiniz.
Kurs Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde bu sene başında somutlaşan Garaj Alp Oğuz’da yapılacak. Garaj’ımız okulun 1.katında kütüphanenin tam karşısındaki oda.
Kurs 5 gün sürecek, 15.00’da başlayacağız, 19.00’da tamamlayacağız. 6 ders saati, blok olarak ara vermeden işleyeceğiz.
Okulun Garaj’ında yapacağımız kursta 9 adet dizüstü bilgisayar var. Toplamda ise 20 kişiyiz. Her bilgisayarda 2 kişi çalışacak anlamına geliyor. Kendi kişisel bilgisayarınızı isterseniz getirebilirsiniz, ilk gün gerekli programların kurulumu yapar hazır hale getiririz.
Kursta toplamda tahmini olarak 2 ila 4 tam proje yapacağız. İlk günden set ile gelmenizi istiyorum, hemen çalışmaya başlayalım.Kursta set almak zorunluluğunuz yok, ancak malzemeleriniz olursa sizde kalır, evinizde de çalışmaya devam edebilirsiniz. Hobi amaçlı, kendi çocuklarınızla, okulunuzda öğrencilerinizle proje bazlı çalışmalarınızda pekâlâ kullanabilirsiniz.
Öte yandan Arduino projelerinizi otonom çalıştırırken uygun fiyatlı bir power bank (taşınabilir şarj cihazı) bulmanızı isteyeceğim. Kendi evinizde kullandığınız power bank’i getirebilirsiniz, bir arkadaşınızdan ödünç alabilirsiniz 2 günlüğüne, eğer sizde ya da arkadaşınızda yoksa en uygun fiyatlısından (40 TL civarında bulunabiliyor, örneğin şunun gibi) bir tane olsun.
Aşağıda paylaştığım malzeme
listesini almanızı istiyorum. Muhakkak en iyi fiyatı bulmaya çalışmanızı
öneririm; zira hepsi birbirinin aynısı, Çin’den geliyorlar. Fiyat isterken
toplu olarak pazarlık yapabilirsiniz. Fiyat teklifi isteyebileceğiniz
tedarikçilerin listesi de aşağıda. (Tedarikçilere aşağıdaki malzeme listesini
yollayın size fiyat vereceklerdir.)
Robotların birkaç on yıllık geçmişi var gibi gözükse de ‘robot’ kelimesi, ilk kez 100 yıl kadar önce Çek yazar Karel Capek’in bir oyununda ifade ettiği, Çek dilinde ‘hizmet eden’ anlamına gelen ‘robota’ kelimesinden meydana gelerek kullanıldı. Günümüzde ise robotlar, çevreleriyle etkileşime geçebilmek için algılama, öğrenme, planlama ve eyleme geçme yeteneği olan makineler olarak adlandırılabilir. Robotun tek ve basit bir tanımı yok aslında, her makine de robot değildir. Robotlar sensörler aracılığıyla algılar, veri toplar, kontrolünü sağlayarak karar verir ve hareketi gerçekleştirir.